22 Mayıs 2013 Çarşamba

Ferhat Karataş: Toplulaştırma, arazi kıyımı olmasın



Cumhuriyet Halk Partisi Şanlıurfa İl Başkanı Ferhat Karataş, toplulaştırma çalışmaları kapsamında kendilerine iletilen şikayetleri değerlendirerek yaşanan sorunları gündeme getirdi. Tarım arazilerinin korunmasına dikkat çeken Başkan Karataş, toplulaştırma kapsamında parseller arasında yapılan geçiş yollarının bazı bölgelerde 8 metreye kadar ulaştığını söyledi.

Karataş açıklamasında şu cümlelerine yer verdi: “Toplulaştırmanın iki amacı vardır. Birincisi sulamanın rantabl yapılabilmesi için su projelerine uygun arazilerin parçalanıp veya birleştirilmesi ile ilgili yapılan bir çalışmadır. İkincisi ise hak sahibinin dağınık olan hisselerinin bir parselde toplanması veya müşterek mülkiyetin getirdiği zorluklar göz önüne alınarak müstakil parsele dönüştürülmesidir.
Bu çalışmada toplulaştırma birçok sorunu çözen yararlı bir uygulamadır. Bununla birlikte biz kazanılması çok zor olan ve dünyamızda değer kazanan tarım arazilerinin toplulaştırma adı altında kıyımla sonuçlanmamasını istiyoruz. Bunun için de yetkilileri uyarıyoruz.

Bize gelen şikayetler ve yaptığımız değerlendirme sonucunda uygulama çerçevesinde toplulaştırma yapılırken parseller arası açılan yollarda tezat bir görüntü ortaya çıkmıştır. Bazı bölgelerde yerleşim yeri olmasına rağmen parseller arasında açılan yollar 8 metre genişliğine kadar ulaşmaktadır. Açılan yollar daha sonra çakıl dökülerek stabilize yol konumuna getirilmektedir. Oysaki parseller arası geçiş yolu için en fazla 4 metrelik yollar yeterlidir.
Bu oran arazi toplam hacmi bakımından yüzde 3’lerden başlayarak yüzde 10 oranlarına kadar varıyor. Bu da inanılması zor bir orandır. Düşünün 10 bin dönümlük bir köyde bin dönüm yollara gidiyor demektir. Böylesine korkunç bir rakamı herkesin bir daha düşünmesi gerekir. Bu sadece çiftçileri ilgilendiren bir durum olmamakla birlikte tüm insanlık sorunu olarak karşımıza çıkıyor.

Urfalıların konuya daha da duyarlı olmasını istiyoruz.  Kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşlarımızın bu yönde şikayetleri de yoğunlaşıyor. Arazilerimin korunması ülkemiz ve insanlık adına son derece önemlidir. Tüm bunlarla birlikte çiftçilere ve arazi sahiplerine yüzde 10’a kadar herhangi bir kamulaştırma bedeli de ödenmiyor.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder